Home
Over ons
Algemene voorwaarden
Routebeschrijving
Diensten en Producten
Bedrijfsinformatie
Mailing lijst
Hulp op Afstand
Webshop
Nieuws
cookies policy
StarOffice
Foto's Bewerken
Speciale tekens
Status netwerkverbinding
Muis via toetsenbord bedienen
Waarom Windows XP
PC op afstand besturen
Domein en webhosting
Prijs domeinen
Prijs pakketten
Portofolie
Webcam server
www..ext
 
Een Internet-verbinding delen

Steeds meer MKB-bedrijven ontdekken de voordelen van een ADSL-verbinding. Met een dergelijke snelle Internetverbinding kunt u lekker vlot surfen, altijd uw e-mail binnenhalen en het downloaden van grote bestanden gaat ook veel sneller. Daar komt bij dat de verbinding erg betrouwbaar is en altijd 'aan staat'. U kunt dus op elk moment uw browser of e-mailprogramma gebruiken. En dat alles voor een vast bedrag per maand. Logisch dus dat veel organisaties in het MKB overstappen op een ADSL-verbinding. Zeker als men weet dat één ADSL-aansluiting voldoende is voor meerdere werkplekken. Het delen van een ADSL-verbinding is niet moeilijk en in dit artikel leggen wij uit hoe dat moet.

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Het is een technologie die gebruik maakt van de bestaande infrastructuur van het telefoonnetwerk. Er hoeven dus voor uw deur geen kabels worden ingegraven. ADSL werkt over een gewone analoge of ISDN telefoonlijn. Daarbij blijft die analoge of ISDN-lijn gewoon beschikbaar. U kunt dus Internetten en bellen of faxen tegelijk. Een bekende aanbieder van ADSL is Mxstream, dat overigens tegenwoordig 'ADSL van KPN Telecom' heet. Dit netwerk wordt onder meer gebruikt door de providers XS4ALL, Planet Internet, HCCnet en Wanadoo. Er zijn ook providers die hun eigen netwerk bouwen, zoals Versatel en BaByXL. Bij het nemen van een abonnement zijn de downstream- en upstream snelheid belangrijk. De meeste aanbieders bieden diverse combinaties. Zo levert KNP Telecom een 'lite', 'basic' of 'fast' abonnement. Een basic abonnement staat download snelheden tot 512 KB per seconde toe en upload snelheden tot 128 KB. Dat is voldoende voor normaal gebruik, zelfs met meerdere personen. Het lite abonnement is uiteraard goedkoper en half zo snel, het fast abonnement is tweemaal zo snel.

Internetverbinding delen
Wanneer u met een normale telefoonverbinding wilt Internetten moet elke PC worden voorzien van een modem en een telefoonlijn naar buiten. Elke gebruiker kan dan zelf een verbinding opbouwen met de Internet-provider. Geen ideale situatie. U hebt een aantal telefoonlijnen, modems en Internet-abonnementen nodig. Bovendien is er geen enkele controle over het binnendringen van virussen en hackers. Het verdient dan ook aanbeveling een enkele Internetverbinding te gebruiken en deze te delen over het netwerk. Daarbij worden de Internet sessies van meerdere personen gebundeld en door een enkele externe verbinding geleid. ADSL is hiervoor uitstekend geschikt, omdat het een snelle verbinding met een hoge bandbreedte betreft. U gebruikt slechts één abonnement bij uw provider. Wel moeten de datapakketjes van de verschillende gebruikers netjes worden gesplitst en bij de juiste PC terechtkomen. Uiteraard betekent het delen van een Internetverbinding wel dat uw verbinding trager wordt. Wanneer vier personen tegelijk Internetten valt het verlies in snelheid erg mee. Als één iemand echter een groot bestand gaat downloaden, zoals een Service Pack of een multimediabestand, dan zullen de anderen daar wel enige last van ondervinden.

Internet Connection Sharing (ICS)
Microsoft ondersteunt sinds Windows 98 Tweede Editie het softwarematig delen van een Internetverbinding. Dit wordt ICS genoemd, wat staat voor Internet Connection Sharing. In een netwerk met uitsluitend Windows 95 en 98 computers kan dit nog niet. Wel zijn er hulpprogramma's van derden die ongeveer hetzelfde doen. Deze zijn in principe flexibeler dan ICS, maar moeten wel apart worden aangeschaft. Bovendien moet u ze op elke PC installeren en beheren. ICS lijkt dus de handigste manier om een Internetverbinding softwarematig te delen. U hebt het al (als u tenminste één PC met Windows 98 Tweede Editie, Windows 2000 of Windows XP hebt) en het is gemakkelijk te configureren.

Router
Toch is er een nog gemakkelijker manier om met zijn allen te Internetten en te e-mailen: via een ADSL router. Dit is een kastje dat de ADSL-verbinding beschikbaar maakt voor meerdere computers. Het is helemaal ideaal als de router beschikt over een ingebouwde switch en een firewall. Omdat een router hardware is hoeft u weinig tot niets te configureren: de netwerkkabels inpluggen is eigenlijk al voldoende. Er zijn goede ADSL routers van onder meer Sitecom en Draytec die tevens dienen als firewall en switch. Een firewall is een detectiemechanisme dat virussen en hackers buiten de deur houdt. Dat zorgt voor meer veiligheid bij het surfen. ADSL-verbindingen staan immers altijd aan! Een ingebouwde switch vervangt uw losse hub of switch, het kastje waar alle netwerkkabels samenkomen. Een aantal (meestal vier tot acht) netwerkgebruikers kan dus verbinding met elkaar en met het Internet hebben, simpelweg door gebruik te maken van een ADSL router, een paar netwerkkaarten en -kabels en een Microsoft Windows (peer-to-peer) netwerk.

ICS configureren
Zoals u eerder hebt kunnen lezen is het softwarematig delen van een Internetverbinding mogelijk via ICS, dat is ingebouwd in Windows 98 Tweede Editie en hoger. U hebt één computer nodig die de Internetverbinding regelt en ook fysiek verbonden is met Internet. Deze computer noemen we de host computer. Aangezien ICS in Windows XP verder is uitgebreid, is in de meest ideale situatie uw host computer een Windows XP systeem. U hebt dan verder alleen netwerkverbindingen, de Windows netwerksoftware en een TCP/IP driver nodig. De overige PC's in het netwerk mogen een andere Windows versie gebruiken dan de host computer, zelfs verouderde besturingssystemen als Windows 95 of Windows NT. De installatie, het beheer en de beveiliging zijn wel een stuk beter als de overige PC's ook Windows XP gebruiken. Voordat u begint moet u met een paar zaken rekening houden. Ten eerste gebruikt u ICS voor een kleinzakelijk netwerk zonder Windows NT/2000 Server. Ten tweede: wanneer u ICS configureert krijgt de host computer een statisch IP adres. Daardoor zullen andere PC's in het netwerk de verbinding met de host computer kwijt raken. Dit probleem kan echter automatisch worden opgelost, wanneer de andere PC's een recent besturingssysteem gebruiken kunt u namelijk een door Windows XP gemaakte netwerkinstallatiediskette gebruiken. De andere PC's krijgen hiermee automatisch de juiste instellingen.

Wizard Netwerk instellen
Als u al een bestaande ADSL-verbinding hebt kunt u deze wijzigen.
Deze kunt u als volgt aanzetten

U moet handmatig zorgen dat de andere computers de verbinding kunnen delen. Het verdient dan ook aanbeveling ICS te configureren via een handige Wizard.
Wizard ICS starten

De Wizard Netwerk instellen helpt u door de installatie van de verbinding heen. Hierbij kunt u ook kiezen voor het delen van de Internetverbinding van uw computer. Aan het einde van het proces laat u een netwerkinstallatiediskette aanmaken. Daarmee moet u de andere computers in het netwerk configureren. Steek de diskette die u hierboven hebt gemaakt in het diskettestation van elke PC in het netwerk en dubbelklik op het bestand netsetup.exe. De PC's worden nu automatisch ingesteld om dezelfde werkgroepnaam, een overeenkomend IP adres en dergelijke te gebruiken. U kunt de netwerkinstallatiediskette gebruiken voor Windows XP Home of Professional systemen en voor computers met Windows 98, Windows 98 Tweede Editie en Windows Millennium Edition (Me). Andere besturingssystemen worden niet ondersteund. Hebt u dus Windows 95 of Windows NT systemen, dan moet u de netwerkinstellingen zelf handmatig instellen. Bovendien hebt u dan niet de beschikking over een ingebouwde firewall: een softwareprogramma dat de openstaande verbindingen van uw computernetwerk afschermt voor derden.

Firewall
In Windows XP zit gelukkig wel een firewall ingebouwd. Nog een goede reden om op de host PC Windows XP te draaien.
Het inschakelen van deze firewall gaat als volgt

Programma's aanpassen
Om met succes van de gedeelde Internetverbinding gebruik te kunnen maken, moeten sommige programma's op de computers in het netwerk mogelijk andere instellingen krijgen. Internet Explorer en Outlook (Express) denken misschien nog dat een standaard inbelverbinding wordt gebruikt.
Deze kunt u als volgt te controleren

In Outlook moet u per account instellen dat het netwerk gebruikt wordt om verbinding te krijgen met de mailserver.
Instellen outlook

Tot slot
Met Windows XP is het delen van een ADSL-verbinding een stuk eenvoudiger geworden en als u éénmaal een ADSL-verbinding hebt, wilt u nooit meer terug! U kunt dan op elk gewenst moment uw e-mail binnenhalen en razendsnel Internetten, zelfs met meerdere gebruikers tegelijk. Er hoeft nooit meer een verbinding te worden opgebouwd, er zijn geen piepende modems meer nodig en u houdt de kosten in de hand. En dat laatste is tegen een MKB-er niet tegen dovemansoren gezegd.

Terminologie
Router
Hub
ICS
ISDN
LAN
Peer-to-peer
ADSL
Firewall
Switch
Links
Adware-Removal-Tool
kb4011086
google 78754
Adware-Removal-Tool
gmail backup
unchecky
driver booster
Reset win7 password
iPhone itimrepair
classic shell
convert x to DVD
CDBurnerXP
ghostery
PortableApps
google imap
Iconrestorer
ninite quick install
SecurStick
Multy Desktop
FileASSASSIN verwijderen
Rainbow Folders
Sandboxie
Windows 7
Internet Explorer 8
Malware verwijderen
Windows SteadyState
AVG free 9.0
online Backup
ColorPic
Online Virusscanner
Verdachte virus file?
Foto's bewerken
Windows vista
Internet Explorer 7
softperfect firewall
7zip
smartftp
cmos recovery
Remote Desktop client
Outlook Backup
kerio personal firewall
Virus verwijderen
Driver ABC
Windows download
Route planner
Windows update
Office update
Google zoekmachine
DVD
Klimtechniek DVD Beltrum DVD
CopyRight 2004 BNzo Automatisering